Mindenhol jó, -aludni- de a legjobb otthon!

Az az igazi otthon, ahol a szívünk és agyunk is otthon érzi magát. – írta a popsugar.com. Lehetünk bárhol a világban, egy ötcsillagos szállodában, a nagyszüleinknél vagy egy sátorban az erdő közepén, bizonyított tény, hogy mindegyik helyen rosszul fogunk aludni, legalábbis nem annyira jól, mint saját otthonunkban.

A Current Biology folyóiratából kiderül, hogy valóban egész más, ha egy idegen helyen alszunk. Ilyenkor ugyanis agyunknak csak az egyik fele kerül mély álomba, a másik azonban éber. Ezért van, hogy sokkal könnyebben kelünk fel a kisebb zajokra is, mint máskor. Persze van, aki egyébként is rossz alvó, akkor is, ha saját ágyában fekszik. Ennek oka nagyon sokféle lehet, akár az is, hogy nem érzi igazán jól magát az otthonában.

Masako Tamaki alváskutató is ezt a felvetést támaszja alá. Ő és társai ugyanis több tanulmányt és kísérletet is végeztek ezzel a témával kapcsolatban. Alvó emberek agyát vizsgálták és egyértelmű eredményekre jutottak. Egy aszimmetrikus mintáról beszélnek, ami szerint egy idegen helyen való alvás közben az egyik agyféltekénk pihen, míg a másik aktívan működik. A kísérletben résztvevők, a kutatók által hirtelen csapott zajokra szinte azonnal felébredtek, ami csak alátámasztotta a vizsgálatot. Egyik agyféltekéjük valóban nyugtalan volt, nem volt képes a pihenésre, míg a másik „aludt”.

E jelenség miatt a másnap reggeli ébredéskor azt érezhetjük, hogy még mindig fáradtak vagyunk.

Mindenhol jó, de legjobb otthon – tartja a mondás. Ez, pedig mint láthatjuk, nem csak az éber állapotra, de az alvásra is vonatkozik. Tehát ha nyugodtan át szeretnénk aludni az éjszakát, a legjobb megoldás, ha otthon maradunk és akkor agyunk mindkét oldala kipihenheti magát.